Hieronder vind je antwoorden op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar vredebestlaan@nieuwegein.nl.
In Inn Between wonen verschillende groepen mensen samen. Jongeren met een lichte hulpvraag, samen met statushouders en een groep bewoners die hen helpt met zelfstandig wonen en integreren in de samenleving.
Alle bewoners wonen in kleine wooneenheden en delen voorzieningen zoals de keuken en woonkamer met elkaar. Hierdoor ontstaat er een hechte woongemeenschap. Met deze gemengde woonvorm bieden we de jongeren en statushouders een tijdelijke, vertrouwde woonplek als opstap naar een zelfstandig leven. De bewoners wonen samen en kijken naar elkaar om.
Eerder was Inn Between gevestigd in een oud kantoorpand aan de Luifelstede. Inn Between is gestopt omdat het pand aan de Luifelstede is gesloopt.
De gemeente Nieuwegein zoekt een nieuwe plek voor Inn Between, omdat het vorige pand aan de Luifelstede werd gesloopt. We hebben onderzocht of een deel van Inn Between kan komen bij het voormalige schoolgebouw aan de Vredebestlaan 23. De locatie is geschikt om verschillende redelen:
We denken bovendien dat deze plek een heel prettige en vertrouwde woonomgeving vormt voor de jongeren en statushouders die er komen wonen.
De vraag naar dit type woningen is zo groot, dat we niet 1 locatie zoeken in de stad. In totaal wil de gemeente Nieuwegein voor 75 tot 80 wooneenheden zorgen binnen de gemeente. Dat staat in de Woonvisie en het programma Woonwijs 2022-2026. Daarom onderzochten wij meerdere locaties en een aantal is nog steeds in onderzoek. We bekijken ook of de locaties die door omwonenden zijn genoemd geschikt zijn. Deze locaties zien wij als mogelijke aanvulling en niet als alternatief.
Helaas niet. De reden hiervoor is dat we bij mogelijk kansrijke locaties eerst met omwonenden in gesprek willen, zoals we ook bij de Vredebestlaan 23 hebben gedaan. We zien deze locaties als mogelijke aanvulling en niet als alternatief.
Inn Between zal voor 10 jaar aan de Vredebestlaan gevestigd zijn. Als Inn Between toch niet goed in de wijk past, dan kan het programma in ieder geval na 10 jaar aangepast worden. Omwonenden worden betrokken bij de invulling na 10 jaar. In de volgende fase van het project zal het proces voor tussentijdse evaluatie met omwonenden worden vormgegeven.
Wie het sociaal beheer gaat doen als Inn Between op de Vredebestlaan komt, is nog niet bekend. Youké is één van de partijen die daarvoor in aanmerking komt, maar niet de enige. Youké dacht in de verkennende fase wel met ons mee over het plan omdat zij ervaring hebben met het sociaal beheer in de Luifelstede.
Gemeente Nieuwegein heeft vanuit het Rijk een subsidie gekregen voor het huisvesten van bepaalde groepen mensen, dit is de 'Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA)'. Met deze subsidie betaalt de gemeente de tekorten op de bouw- en beheerbegroting, de interne projectkosten (uren, onderzoeken etc.), het sociaal beheer en de eventuele huisvesting van de maatschappelijke functie.
Voor het bouwen en beheren van de woonruimte gaan we een woningcorporatie zoeken. Zij gaan misschien gebruikmaken van subsidies vanuit Provincie en Rijk voor het versnellen van de woningbouw. Het bouwen en beheren van socialehuurwoningen is de taak van een woningbouwcorporatie.
We verwachten dat de eerste bewoners in 2026 terecht kunnen.
Het gaat om 45 tot 50 wooneenheden. In principe woont er 1 persoon in 1 wooneenheid. Binnen de groep statushouders kunnen er ook stellen of families komen. Een familie kan dan meerdere wooneenheden naast elkaar krijgen. Dit is maatwerk en afhankelijk van de gezinssamenstelling, zoals de leeftijd van de kinderen.
Bij Inn Between is plek voor jongeren die bijna klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen. Zij hebben bijvoorbeeld nog hulp nodig bij hun administratie of hebben geen sociaal netwerk. Het is de bedoeling dat deze jongeren na 1 of 2 jaar doorstromen naar een zelfstandige woonruimte. Daarom noemen we het een lichte hulpvraag. Als de problemen te groot zijn, is Inn Between geen geschikte plek en wordt er een andere woonruimte gezocht.
Nee, er is geen georganiseerde dagbesteding. Overdag is er wel een community coach aanwezig. Deze coach biedt de bewoners hulp als dat nodig is, maar verzorgt geen dagbesteding. Dit is ook niet nodig. Bewoners van Inn Between wonen zelfstandig en betalen hun eigen huur. De meeste bewoners hebben dus ook werk, gaan naar school of studeren. Dat geldt voor alle bewoners van Inn Between.
Tijdens kantooruren is de community coach aanwezig. Voor hulpvragen buiten kantooruren zijn de kernbewoners (per gang) en hoofdkernbewoner het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. Mocht er 's avonds of 's nachts overlast zijn, dan is de hoofdkernbewoner ook het aanspreekpunt voor de omwonenden. De hoofdkernbewoner is geselecteerd voor deze taak en krijgt hiervoor ook een vergoeding. Als het nodig is kan de hoofdkernbewoner ook buiten kantooruren contact opnemen met de sociaal beheerder.
Iedere gang (nooit meer dan 12 personen) heeft een kernbewoner. Dit is de ‘grote zus of broer’ waar andere bewoners van die gang met vragen en zorgen terecht kunnen. Hij of zij zorgt voor contact tussen de bewoners en een groepsgevoel. Zij zorgen ook dat huishoudelijke taken worden opgepakt, bijvoorbeeld dat iedereen op zijn beurt de algemene ruimtes schoonmaakt.
De verschillende kernbewoners hebben één hoofdkernbewoner als aanspreekpunt. Deze persoon wordt door de community coach begeleid en wordt ook betaald voor zijn/haar taken. Buiten kantooruren is de hoofdkernbewoner het eerste aanspreekpunt voor de omwonenden.
Mensen die bij Inn Between willen wonen, kunnen zich aanmelden. In hun aanmelding leggen ze uit waarom ze reguliere bewoner willen worden en hiervoor geschikt zijn. Inn Between zat eerder in de Luifelstede. Daar werden de aanmeldingen beoordeeld door een commissie bestaande uit de community coach, Kamers met Kansen, Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein en de kernbewoners. Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst op dezelfde manier gedaan.
Nee, bewoners hebben geen recht op huursubsidie.
Het is de bedoeling dat de jongeren met een lichte hulpvraag en statushouders binnen 1 of 2 jaar doorstromen naar een zelfstandige woning. Bijvoorbeeld een sociale huurwoning. De reguliere bewoners moeten zelf voor een nieuwe woning zorgen.
Uit de bouwhistorische verkenning blijkt dat het oorspronkelijke gebouw van architectonische waarde is. Het uitgangspunt is een kwalitatieve renovatie van het oorspronkelijke gebouw. Mocht dit (aantoonbaar) onhaalbaar zijn dan is sloop van het gehele pand een mogelijkheid.
Ja, er is asbest aanwezig. Hoe we omgaan met het asbest is onderdeel van de bouwkundige en financiële uitwerking.
Ja, dit klopt. De bestemming van het hele perceel is ‘wonen’, maar er is geen bouwvlak aangegeven. Dit betekent dat er, op basis van het overgangsrecht, in het huidige gebouw wel woonruimtes gerealiseerd mogen worden, maar voor een nieuw gebouw of een uitbreiding van het gebouw een bouwvergunning moet worden aangevraagd.
Het gaat om 45 tot 50 wooneenheden van 15 tot 20 m2. In principe woont er 1 persoon in 1 wooneenheid. Binnen de groep statushouders kunnen er ook stellen of families komen. Een familie kan dan meerdere wooneenheden naast elkaar krijgen. Dit is maatwerk en afhankelijk van de gezinssamenstelling, zoals de leeftijd van de kinderen.
We weten nog niet hoe hoog de woningen worden. Na het positieve besluit van de raad wordt een stedenbouwkundig plan gemaakt.
Sanitair en keuken worden per verdieping of per maximaal 12 wooneenheden georganiseerd. De woonkamer / ontmoetingsruimte, de wasruimte en de buitenruimte worden gedeeld met alle wooneenheden. Deze zijn centraal georganiseerd.
De speelgoed- en kledingbank maken op dit moment gebruik van het leegstaande schoolpand. We onderzoeken de optie om de speelgoed- en kledingbank op deze locatie te herhuisvesten in combinatie met Inn Between.
Deze bewoners kunnen in ieder geval blijven tot het einde van het jaar. Daarna moeten ze op zoek naar een andere woonplek. De gemeente heeft hierin geen rol, want zij hebben een anti-kraakcontract bij een externe verhuurder.
Mocht het plan doorgaan, dan hebben bewoners, medewerkers en bezoekers van Inn Between natuurlijk ook parkeerplaatsen nodig. Voor het uiteindelijke ontwerp houden wij de parkeernorm aan en gaan we zo veel mogelijk uit van parkeren op eigen terrein. Deze oplossing is onderdeel van de vergunningsaanvraag. We zorgen ook voor fietsen- en scooterstalling op eigen terrein en we onderzoeken deelvervoer dat past bij de doelgroep.
Gemeente Nieuwegein heeft een Boombeschermingsplan (2019). Hierin staat hoe wij beslissen over het kappen van bomen. Kort gezegd worden er geen bomen gekapt, behalve als daar een goede reden voor is. In dit soort gevallen zal de raad een afweging maken. Het Boombeschermingsplan geldt ook voor de Vredebestlaan.
Ja, we gaan hiermee aan de slag. De gemeente laat een parkeeronderzoek uitvoeren op verschillende dagen van de week, ook op vrijdag. Op die dag bezoeken veel mensen het Islamistisch Cultureel en Educatief Centrum (de moskee) en is de parkeerdruk hoger dan gemiddeld. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek kijken we hoe we verder gaan met dit signaal uit de wijk.
Dat weten we niet en kunnen wij ook niet beoordelen. Mocht het plan doorgaan, dan is hier een regeling voor. Het heet 'planschade' als uw huis minder waard wordt door de wijziging van een bestemmingsplan. Dit is een heel gangbare regeling waarbij u duidelijk kunt maken dat u vindt dat de waarde van uw woning is gedaald door de ontwikkeling in uw omgeving. Een onafhankelijke partij beoordeelt vervolgens uw aanvraag.
Ja, het is de bedoeling dat de bewoners een gedeelde buitenruimte krijgen op het eigen terrein. De precieze invulling en grootte is nog niet duidelijk. Dit is afhankelijk van het uiteindelijk stedenbouwkundig plan.
De bewoners zijn mensen die zelfstandig kunnen wonen. Ze verschillen niet veel van reguliere bewoners: ze gaan naar school, werk of studeren. Er is wel sociaal beheer aanwezig om de mensen te ondersteunen. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om de bewoners aan te spreken op gedrag en daar ook eventuele gevolgen aan te verbinden, als het nodig is. Voor omwonenden is er altijd een centraal aanspreekpunt aanwezig. De community coach is tijdens kantooruren het centrale aanspreekpunt, de hoofdkernbewoner is dit buiten kantooruren.
Kijk voor de status van het project in de Planning.
Op 14 december 2023 heeft de raad een positief besluit genomen over Inn Between aan de Vredebestlaan. We starten nu met de voorbereidingen voor het bouwplan en vergunningsprocedure. Ook gaan we met omwonenden bespreken hoe zij bij het bouwplan betrokken blijven.
In de verkenningsfase (2023) heeft al een participatietraject voor omwonenden en andere belanghebbenden, Moskee Siraat, kinderopvang Bibelot en de speelgoed- en kledingbank, plaatsgevonden. We maken in de volgende fase weer gebruik van de website, buurtberichten, bewonersavonden en werkgroepavonden. De ontwikkelende partij heeft in de participatie een belangrijke rol.
Op 14 december 2023 heeft de raad een positief besluit genomen over Inn Between aan de Vredebestlaan.
Stadsplein 1 3431 LZ Nieuwegein redactie@nieuwegein.nl Telefoon: 14 030
@gem_nieuwegein /Gemeente.Nieuwegein gemeente-nieuwegein gemeente_nieuwegein
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.