Eerste gespreksronde nieuw horecabeleid
Wat vindt u belangrijk als het gaat om toekomstige horeca in Nieuwegein? Waar is welke soort horeca gewenst? Wat missen we en wat kan beter? Daarover praten we als gemeente graag met u. Het doel is een nieuw horecabeleid voor de komende tien jaar. In samenwerking met u als inwoner, (horeca-)ondernemer en/of vertegenwoordiger van een belangengroep.
In de eerste gespreksronde verzamelen we de belangrijkste onderwerpen en vraagstukken. De gemeente organiseerde daarom eind november en begin december 2022 bijeenkomsten in Theatercafé DE KOM. Bij alle bijeenkomsten heeft een onafhankelijke gespreksleider de gesprekken begeleid.
Jongeren geven tussen 19 en 31 januari hun mening via de site Swipocratie, door te swipen op hun eigen telefoon. Doe mee en laat je mening horen via nieuwegein.swipocratie.nl.
Toename horeca in Nederland
Door de jaren heen zijn er in onze stad allerlei nieuwe vormen van horeca bijgekomen. Het huidige horecabeleid is al dertig jaar oud. Er staan niet heel veel details in. En het gaat vooral over de Binnenstad, Jutphaas en Vreeswijk. Nieuwegein had toen achttien horecavestigingen. Op dit moment zijn er 109 vestigingen, verdeeld over de hele stad. Met de ontwikkeling van Het Klooster, Rijnhuizen en City (Doorslagzone) komt er ook weer nieuwe horeca bij. De horeca vernieuwt zichzelf steeds weer. Er ontstaan vaak en veel nieuwe concepten. Daarom wil de gemeente samen met de stad werken aan een nieuw horecabeleid. Lees de presentatie van de gemeente en de analyse van het horeca-aanbod in Nieuwegein.
Waarvoor is een horecabeleid?
Horecabeleid is een heel breed onderwerp. Het gaat bijvoorbeeld over:
- de APV (beleid horeca exploitatie inclusief terrassen),
- het vergunningstelsel voor het schenken van alcohol,
- controle op landelijke milieuregelgeving (waaronder geluidsnormen)
- en vooral ook de ruimtelijke spreiding (via bestemmingsplannen).
Het nog te ontwikkelen horecabeleid is vooral gericht op het beantwoorden van de ruimtelijke vraag: waar willen we welke soort horeca en hoeveel? Het horecabeleid zal ook antwoord bieden op vraagstukken als:
- hoe om te gaan met mengvormen van horecawinkels (Blurring),
- terrassen (locatie en omvang),
- openings- en sluitingstijden,
- afhalen en bezorgen,
- dag-/avond-/nachthoreca
- en leefbaarheid versus levendigheid.
De vastgestelde Omgevingsvisie vormt de basis voor de ontwikkeling van het nieuwe horecabeleid.